• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Porady na temat organizacji udanych wesel i przyjęć.

Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem konwersji materii, jaki pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, by uwolnić dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy, jaki zostaje w końcowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym metodą w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki wrzenia – dowiedz się więcej na stronie internetowej wina. Wina mają na domiar tego nieduże ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one bezpośrednim skutkiem fermentacji, jednakowoż hydrolizy pektyn (znajdujących się w skórce winogrona) za wsparciem przedsięwzięcia enzymów. Bowiem pektyna znajduje się o wiele bardziej w skórce niż w soku, białe wina obejmują dużo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W co niektórych przypadkach się podgrzewa sok, aby usunąć tą kompozycja metylową, chociaż w takiej ilości nie jest ona złośliwa dla organizmu ludzkiego.

1. Kontynuuj

2. Kliknij dla szczegółów

3. Czytaj dalej

4. Zobacz szczegóły

5. Zobacz stronę Jak zarządzać finansami osobistymi?

Categories: Motoryzacja

Comments are closed.